Κάτω από τον Πύργο του Προσφορίου

Θεματικές Ενότητες


Νέα/Ειδήσεις


Ο βυζαντινός περίπατος στην Ουρανούπολη

Αφετηρία του βυζαντινού περιπάτου είναι ο πύργος Προσφορίου και στη συνέχεια βλέπετε το κολληγάδικο και το χαλκαδιό του 1903 (δίπλα στο κτίριο της Κοινότητας) που διατηρεί στοιχεία της λαϊκής αρχιτεκτονικής του 17ου-18ου αιώνα. Στέγαζαν τους εποχιακούς καλλιεργητές του μετοχίου και τους κτίστες.

Μόνο μια πηγή ήταν γνωστή στο μετόχι Προσφορίου για την εκμετάλλευση της οποίας έγιναν τέσσερα αυτοτελή τεχνικά έργα μεταξύ 18ου-19ου αιώνα και αυτά θα τα δείτε στη συνέχεια: Περπατώντας στον παραλιακό δρόμο της Ουρανούπολης προς τη μονή Ζυγού κάνετε αριστερή παράκαμψη 1,3 χλμ. από τον πύργο Προσφορίου (εκεί είναι το ξενοδοχείο «Σκήτες») για να βρείτε την κινστέρνα, τη βρύση με την ποτίστρα με το σύμβολο «Β» της μονής Βατοπεδίου και την υδατογέφυρα, μια μονοκάμαρη κατασκευή πάνω από την οποία περνούσε ο κτιστός αγωγός του νερού προς τη βρύση.

Στη συνέχεια στρίβετε δεξιά στο χωματόδρομο και αμέσως αριστερά μέσα σε ελαιώνα όπου θα μπείτε σε μικρό μονοπάτι. Με μόλις 75 βήματα στο δασικό μονοπάτι καταλήγετε στο σημείο της υδρομάστευσης, όπου υπάρχει κτιστή χαμηλή στοά 35 μέτρων. Επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο συνεχίζετε προς τη μονή Ζυγού.