Πυργαδίκια

Θεματικές Ενότητες


Νέα/Ειδήσεις


Πυργαδίκια

Τα Πυργαδίκια από μακριά θυμίζουν νησί! Το χωριό των περίπου 600 κατοίκων, απλώνεται αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου και περιβάλλεται από πολλές μικρές,  όμορφες παραλίες που ξετυλίγονται σαν δαντέλα στο Σιγγιτικό κόλπο. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή στην περιοχή αυτή έφτασαν πρόσφυγες από το χωριό Αφθόνη που βρισκόταν στο νησάκι του Μαρμαρά, στον Εύξεινο Πόντο. Το 1925 ίδρυσαν τα Πυργαδίκια, ακολουθώντας ένα λειτουργικό πολεοδομικό σχέδιο.

Σύμφωνα με μια τοπική εκδοχή, η ονομασία του χωριού μάλλον προέρχεται από τον «αγρό της περί Γαρδικείας», που αναφέρεται σε έγγραφα της μονής Δοχειαρείου του Αγίου Ορους το 1057. Στα έγγραφα της Βυζαντινής εποχής, πάντως, ο οικισμός αναφέρεται με το σημερινό του όνομα. Οι ασχολίες των κατοίκων, εκτός από την παραδοσιακή καλλιέργεια της ελιάς και την αλιεία (λειτουργεί και αλιευτικό καταφύγιο), περιλαμβάνουν την παροχή τουριστικών υπηρεσιών.

Info

Μεγάλο πανηγύρι γίνεται στις 8 Σεπτεμβρίου όταν τιμάται ο ναός της Γέννησης της Θεοτόκου. Την εικόνα της Παναγίας, την ονομαζόμενη «Καστρέλα», είχαν φέρει μαζί τους οι πρόσφυγες.