Αμφιθέατρο

Το αμφιθέατρο 3D βρίσκεται εντός του Κέντρου Πολιτισμού στην Ιερισσό Χαλκιδικής και πραγματοποιεί ψηφιακές στερεοσκοπικές - τρισδιάστατες προβολές video από το 2004.

 

Τεχνολογία 3D

Για να μπορέσει να δει κανείς κάτι σε τρισδιάστατη μορφή, θα πρέπει το κάθε μάτι του να βλέπει μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα. Αυτό γίνεται στον πραγματικό κόσμο όπου τα μάτια, επειδή απέχουν μεταξύ τους κάποια απόσταση, έχουν μια ελαφρώς διαφορετική οπτική γωνία. Μετά ο εγκέφαλος συνδυάζει τις δύο εικόνες για να σχηματίσει μια μόνο τρισδιάστατη εικόνα η οποία έχει βάθος.

Όταν βλέπει κανείς ένα τρισδιάστατο φιλμ χωρίς γυαλιά αντιμετωπίζει ένα περίεργο θέαμα. Μοιάζει σαν να μην έχει σωστή εστίαση, σαν να είναι θολό και ζαλίζει το θεατή. Η ίδια σκηνή προβάλλεται ταυτόχρονα από δύο διαφορετικά προβολικά με διαφορετική γωνία. Γι’ αυτόν το λόγο υπάρχουν τα ειδικά γυαλιά με τα οποία κανείς διαχωρίζει τις δύο εικόνες και να βλέπει με το αριστερό μάτι την εικόνα που προβάλλει το αριστερό προβολικό σύστημα, ενώ με το δεξί μάτι την εικόνα που προβάλλει το δεξί προβολικό σύστημα. Μετά ο εγκέφαλος συνδυάζει τις δύο εικόνες και σχηματίζει την τρισδιάστατη εικόνα.

Τα ειδικά γυαλιά μετατρέπουν το υλικό που προβάλλεται σε μια τρισδιάστατη σκηνή που εξελίσσεται ακριβώς μπροστά στο θεατή. Η οθόνη μετατρέπεται σε βυθό ή σε γήπεδο, ανάλογα με το τι προβάλλεται. Παρακολουθώντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο θεατής έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται μέσα στο γήπεδο. Στην τελετή έναρξης νομίζει ότι βρίσκεται μπροστά στον κόσμο που παρελαύνει, ότι συμμετέχει σε αυτό που βλέπει και δεν είναι απλός θεατής της τηλεόρασης.

Η μέθοδος του Κέντρο Πολιτισμού χρησιμοποιεί πολωμένους φακούς γραμμικής πόλωσης. Τα δύο προβολικά συστήματα προβάλλουν την εικόνα με διαφορετική πόλωση. Το ένα προβάλλει με οριζόντια και το άλλο με κάθετη πόλωση. Τα γυαλιά επιτρέπουν μόνο τη μία από τις δύο εικόνες για κάθε μάτι. Παλιότερα χρησιμοποιούνταν άλλες μέθοδοι με χρωματιστά γυαλιά (κόκκινα και μπλε) που όμως δεν είχαν τη σημερινή ευκρίνεια και κυρίως δεν επέτρεπαν την προβολή πολλών χρωμάτων.

 

Σύνδεσμοι

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας

Ψηφιακό Πλανητάριο Ιδρύματος Ευγενίδου

Ενυδρείο Ηρακλείου Κρήτης

Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη

Σπήλαιο Αλιστράτης

 

Περισσότερες φωτογραφίες 

Downloads

Αν χρειάζεστε πληροφοριακό υλικό για δημοσίευση σχετικά με το Κέντρο Πολιτισμού και τις τρισδιάστατες προβολές στην Ιερισσό, μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ. Υπάρχουν κείμενα και φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ανάλυση.