Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως οι πυρκαγιές
Η αρμόδια Αρχή, επικαλούμενη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για μέτρα προστασία τόσο αυτών που βρίσκονται στην περιοχή εκδήλωσης της φωτιάς όσο κι αυτών που μπορεί να επηρεαστούν από τη μεταφορά καπνού μέσω ανέμων.
Όπως σημειώνεται, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, η προσωρινή υπερσυγκέντρωση ουσιών και η μεταφορά τους μέσω του ανέμου, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο γενικό πληθυσμό και σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Πρόκειται ουσιαστικά για ουσίες όπως μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου, διοξείδιο του θείου και αιωρούμενα σωματίδια που ίσως περιέχονται σε σκουπίδια και εγκαταλειμμένα υλικά και απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα λόγω της καύσης.
Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι:
Άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα
Άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις
Χρονίως πάσχοντες
Ηλικιωμένοι
Παιδιά
Έγκυοι
Καπνιστές
Μέτρα προστασίας από τον καπνό
Σειρά άμεσων μέτρων προστασίας από τον καπνό συνιστά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αναλυτικά προτείνονται τα εξής μέτρα:
Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση που κατοικημένες περιοχές είναι κοντά σε δασική πυρκαγιά κι επηρεάζονται από τον καπνό προτείνεται ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς επαφή με τον εξωτερικό αέρα, δηλαδή κλείσιμο παραθύρων και πορτών.
Εξασφάλιση δροσισμού των εσωτερικών χώρων κατοικιών.
Παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους. Προτείνεται η χρήση του κλιματιστικού σε λειτουργία ανακύκλωσης του αέρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα.
Σε περίπτωση χρήσης αυτοκινήτου, προτείνεται ρύθμιση του κλιματισμού σε λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα με σκοπό τον περιορισμό της εισόδου καπνού στην καμπίνα των επιβατών. Επίσης, προτείνεται η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων καθώς και να χρησιμοποιούνται τα φώτα ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της χαμηλής ορατότητας.
Περιορισμός των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα μέσα στα σπίτια. Αποφυγή του καπνίσματος, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα, η χρήση αεροζόλ και οποιαδήποτε άλλης πηγής που μπορεί να επιβαρύνει την ποιότητα του αέρα.
Χρήση μέτρων ατομικής προστασίας από τον καπνό. Άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες ενδεχομένως να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν μάσκες.
Διατήρηση της θερμοκρασίας σώματος και συχνή ενυδάτωση.
Συνδρομή σε άτομα που χρειάζονται βοήθεια.
Παροχή ιατρικής βοήθειας σε όποιο άτομο παρουσιάσει συμπτώματα εξαιτίας του καπνού ή των συνθηκών της πυρκαγιάς.
Πιστή τήρηση των οδηγιών των αρμόδιων αρχών.
Υπενθυμίζεται ότι οδηγίες είχε εκδώσει και το ΚΕΕΛΠΝΟ για την αποφυγή εισπνοής του καπνού της φωτιάς.
https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/ygieinh-periballontos/6338-lhpsh-metrwn-diasfalishs-ths-dhmosias-ygeias-se-periptwseis-fysikwn-katastrofwn-opws-oi-pyrkagies