Εικόνες από το μέλλον της ΒΑ Χαλκιδικής στη Βραζιλία.
Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου κατέρρευσε ένα φράγμα σε ορυχείο σιδήρου στη Βραζιλία, που ανήκει στην εταιρία σιδηρομεταλλευμάτων Vale SA. Τουλάχιστον 50 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ αγνοούνται περίπου 300 άτομα, εργαζόμενοι και συνεργάτες της εταιρίας.
Πυροσβέστες έχουν αρχίσει ήδη να εκκενώνουν χωριά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Με μεγάφωνα, ξύπνησαν τους 39.000 κατοίκους του Μπρουματζίνιου, καλώντας τους να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.
Πριν από τέσσερα χρόνια, κατέρρευσε άλλο φράγμα σιδηρομεταλλευμάτων στη Βραζιλία που ανήκε στις Vale SA και BHP Billiton, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άτομα και να συμβεί μια από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας.
Σε πρόσφατη έκθεσή του ο ΟΗΕ σημειώνει ότι έχουν συμβεί πάνω από 40 ατυχήματα σε φράγματα την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας των οποίων έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι, έχουν καταστραφεί χιλιόμετρα ποταμών, έχουν επηρεαστεί οι πηγές πόσιμου νερού και έχουν τεθεί σε κίνδυνο τα μέσα επιβίωσης πολλών κοινοτήτων.
Όπως επισημαίνουν αρκετοί επιστήμονες και ειδικοί, αλλά δυστυχώς και η εμπειρία των όσων μέχρι τώρα έχουν συμβεί: «Κάθε φράγμα μεταλλευτικών αποβλήτων είναι ένα ατύχημα που περιμένει να συμβεί». Τα εκ των υστέρων μέτρα που λαμβάνουν οι πολυεθνικές εταιρίες σε τίποτα σε μπορούν να βοηθήσουν τους εκατοντάδες νεκρούς αυτών των δυστυχημάτων!
Στη Β. Χαλκιδική, η Ελληνικός Χρυσός κατασκευάζει τρία φράγματα αποβλήτων: Στον Κοκκινόλακκα, στον Καρατζά και στο Λοτσάνικο. Το φράγμα του Κοκκινόλακκα απέχει μόλις 500 μ. από τα πρώτα σπίτια του Στρατωνίου και δύο χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Επιπλέον, βρίσκεται ακριβώς επάνω στο ενεργό σεισμικό ρήγμα-τέρας του Στρατωνίου, που έχει δώσει στον 20 αιώνα δυο καταστροφικούς σεισμούς μεγαλύτερους των 7 Ρίχτερ (σεισμός Ιερισσού, Σεπτέμβριος 1932, με 180 νεκρούς και ολοκληρωτική καταστροφή χωριών.
Σύμφωνα με το Υπουργείο και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος δεν έχουν τηρηθεί οι όροι κατασκευής των φραγμάτων, δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας του φράγματος του Κοκκινόλλακα, παρά μόνο προσωρινές άδειες απόθεσης.
Καλούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο να αναλάβουν τις ευθύνες τους πριν να είναι πραγματικά αργά για τη Χαλκιδική. Είναι καιρός να σταματήσουν να παίζουν με το μπαλάκι των ευθυνών και της αδράνειας για ένα ζήτημα που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές μας.
Γραφείο Επικοινωνίας & Δ. Σχέσεων
Δήμου Αριστοτέλη