Αυγουστιάτικη πανσέληνος στα Aρχαία Στάγειρα

Για το Δήμο Αριστοτέλη και τους δημότες του η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος είχε ξεχωριστό χαρακτήρα, σε σχέση με ανάλογες μουσικές εκδηλώσεις που έγιναν σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη χώρα. Συνέπεσε με τον εορτασμό του Παγκόσμιου Έτους Αριστοτέλη, όπως ανακηρύχτηκε από την UNESCO, με αφορμή τον εορτασμό των 2.400 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου φιλοσόφου, αλλά και με την πρόσφατη ανακοίνωση της ανακάλυψης του τάφου του στα Αρχαία Στάγειρα, η οποία προκάλεσε το έντονο διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον. Ήταν λοιπόν κάτι παραπάνω αναμενόμενο, η λαμπρότερη πανσέληνος της χρονιάς να γιορταστεί από το Δήμο Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη.

Και ήταν μια μαγική μουσική βραδιά την οποία όχι μόνο παρακολούθησαν, αλλά συμμετείχαν ενεργά, εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες – Έλληνες και ξένοι - του Δήμου Αριστοτέλη, καθώς το φετινό καλοκαίρι σημειώθηκε σημαντική αύξηση του τουρισμού στο Δήμο μας.

Το μουσικό συγκρότημα «ΜΟΝΤΑΖ» από τον Πολύγυρο και η πολλάκις βραβευμένη εντός και εκτός Ελλάδας, Μεικτή Χορωδία Αρναίας πήραν τη θέση τους στη σκηνή, που δεν ήταν άλλη από την εξαιρετικά σωζόμενη Αγορά των Αρχαίων Σταγείρων. Ένα σημείο σημαντικό για τη ζωή της αρχαίας πόλης, όπου οι γέροντες συζητούσαν τα καίρια ζητήματα της πολιτικής και της καθημερινής ζωής των κατοίκων και λάμβαναν αποφάσεις που καθόριζαν το μέλλον τους. Αυτός ο σημαντικός χώρος για τη ζωή των Αρχαίων Σταγείρων, εξακολουθεί να είναι και σήμερα ζωντανός και να αναδεικνύεται, όχι μόνο ως ένας αρχαιολογικός χώρος, αλλά και με το ότι εξακολουθεί να λειτουργεί, μετά από εκατοντάδες αιώνες, ως χώρος συνάθροισης και συνεύρεσης των σύγχρονων πολιτών. Άλλωστε, τα μνημεία εξακολουθούν να παραμένουν «ζωντανά» ακριβώς όταν οι άνθρωποι συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν και εξακολουθούν να τα εντάσσουν στην καθημερινή τους ζωή ως αναπόσπαστο μέρος της. Αυτή είναι και η φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής και του μοντέλου ανάπτυξης που οραματίζεται και προωθεί για τον τόπο στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της, η οποία σέβεται τη πολιτιστική κληρονομιά και το περιβάλλον, όπως υπογράμμισε στο χαιρετισμό του εκείνη τη βραδιά ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς, ο οποίος υποδέχτηκε τους καλλιτέχνες και το κοινό στην εκδήλωση και τους ευχαρίστησε για τη παρουσία τους.

Το μουσικό πρόγραμμα κινήθηκε σε μελωδίες γνωστές σε όλους, με τα μέλη του συγκροτήματος «ΜΟΝΤΑΖ» και της Μεικτής Χορωδίας Αρναίας να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και να ερμηνεύουν μερικά από τα πιο γνωστά και όμορφα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το φεγγάρι, που πάντα συντρόφευε τους έρωτες, τις χαρές και τις λύπες των Ελλήνων. Μελωδίες που όλοι γνωρίζουν κι έχουν σιγοτραγουδήσει κάποιες άλλες παρόμοιες βραδιές, πριν από πολλά ή λιγότερα χρόνια, κάτω από το λαμπρό φως αυτού του ίδιου φεγγαριού, σε κάποια παραλία με αγαπημένη παρέα δίπλα στη φωτιά. Αγαπημένες μελωδίες των Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου και πολλών άλλων Ελλήνων συνθετών από την τεράστια γκάμα της ελληνικής μουσικής, από το έντεχνο ως το ρεμπέτικο. Κι όσο η ώρα περνούσε και η Αυγουστιάτικη πανσέληνος υψωνόταν περισσότερο στο βραδινό έναστρο ουρανό, όσο το φως της καθρεφτιζόταν όλο και πιο έντονα στη γαλήνια θάλασσα, κι όσο φώτιζε όλο και περισσότερο τα Αρχαία Στάγειρα, τόσο πιο μαγική γινόταν η μουσική βραδιά. Έτσι το κοινό δεν άργησε αρχικά να σιγοτραγουδάει και πολύ γρήγορα να συμμετέχει ενεργά στην ερμηνεία των τραγουδιών, σε μια βραδιά που έφερνε γλυκές αναμνήσεις στο μυαλό των μεγαλύτερων και δημιουργούσε αναμνήσεις στο μυαλό των νεότερων.

Η μουσική εκδήλωση διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και το Δήμος Αριστοτέλη.

Η υπόσχεση της Δημοτικής Αρχής Αριστοτέλη είναι ότι θα συνεχίσει τη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων, όπως άλλωστε έχει προγραμματίσει.

Γραφείο Επικοινωνίας & Δ. Σχέσεων
Δήμου Αριστοτέλη