Οι "Τρωάδες" του Ευριπίδη στην Αρναία

Η Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονία και το Δήμο Αριστοτέλη, παρουσιάζει τις Τρωάδες του Ευριπίδη (από το Θέατρο Γένεσσις), την πιο δημοφιλή από τις σωζόμενες τραγωδίες του, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα Μεγάλα Διονύσια το 415 π.χ. και καθρεφτίζει την αλαζονεία της εξουσίας και τις ολέθριες συνέπειές της σε κάθε εποχή.

Πώς συνεχίζεται η ζωή μετά τις μεγάλες ήττες; Πώς προσδιορίζονται οι άνθρωποι όταν ο κόσμος τους καταρρέει; Πώς αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας στο άγνωστο τοπίο που αναδύεται σε περιόδους κρίσης; Η φωνή των Τρωάδων ηχεί σαν προειδοποίηση στον «νεκρό χρόνο» που ακολουθεί την καταστροφή. Οι ηθοποιοί επιχειρούν μια ανάγνωση σε ένα κλασικό έργο, το οποίο αποτυπώνει το θρίαμβο και την εξουσία των νικητών μέσα από τα πάθη και τον όλεθρο των ηττημένων.


Οι Τρωάδες, η τραγωδία του Ευριπίδη που αποτελεί ένα αιώνιο κατηγορώ στην φρίκη του πολέμου, ανεβαίνουν στον προαύλιο χώρο των Λυκείων της Αρναίας την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου στις  9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Μετά την άλωση της Τροίας, οι Έλληνες έβαλαν σε κλήρο τις Τρωαδίτισσες για να τις μοιραστούν και να τις πάνε στην Ελλάδα. Αυτές είναι μαζεμένες θρηνώντας, μπροστά στις σκηνές τους και περιμένουν να μάθουν, που θα κληρωθεί η κάθε μία. Στους διαλόγους τους φαίνεται σε όλο το μεγαλείο η αγριότητα των Ελλήνων κατακτητών του Ιλίου. Βλέποντας αυτές τις πράξεις ο Ποσειδώνας και η Αθηνά αποφασίζουν να τους φέρουν συμφορές για να τους τιμωρήσουν.