To έργο LIFE+ RECYCLING SYMPRAXIS στο Δήμο Αριστοτέλη

Το έργο LIFE+ RECYCLING SYMPRAXIS “Συμπράξεις δημοσίων- ιδιωτικών φορέων για τη βελτιστοποίηση των σχημάτων περιορισμού, ανάκτησης και ανακύκλωσης απορριμμάτων σε προορισμούς μαζικού τουρισμού” ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009, έχει τριετή διάρκεια και περιοχή εφαρμογής τη Χαλκιδική. Στο έργο συμμετέχουν ως εταίροι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς της Χαλκιδικής όπως η Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ο Δήμος Κασσάνδρας, ο Δήμος Σιθωνίας και ο Δήμος Αριστοτέλη, το Ινστιτούτο Τουριστικής Ανάπτυξης Μακεδονίας κ.α.

Στόχος του έργου είναι η μελέτη, ανάπτυξη και εφαρμογή πιλοτικών σχημάτων ανακύκλωσης διαφόρων ειδών αστικών απορριμμάτων μέσω της συνεργασίας δημοσίου- ιδιωτικού τομέα και με εστίαση στον τουριστικό χαρακτήρα της Χαλκιδικής. Τα είδη των απορριμμάτων που μελετώνται είναι:

• Άδειες συσκευασίες
• Οργανικά απορρίμματα (κλαδέματα, αποφάγια κ.α.)
• Ειδικά απορρίμματα (απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων)

Απόρροια των δράσεων του έργου ήταν η από το καλοκαίρι του 2010 λειτουργία πιλοτικών σχημάτων ανακύκλωσης άδειων συσκευασιών στους τρεις συμμετέχοντες Δήμους. Πιο συγκεκριμένα, λειτούργησε το πρώτο για τις περιοχές αυτές πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής άδειων πλαστικών, μεταλλικών και αλουμινένιων συσκευασιών μέσω του συστήματος ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ από 23 τουριστικές επιχειρήσεις στον πρώην Δήμο Παλλήνης και από 26 τουριστικές επιχειρήσεις στο Δήμο Σιθωνίας (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ κ.α.) κατά την τουριστική σεζόν του 2010 με πολύ καλά αποτελέσματα όσο αφορά την ανταπόκριση από τις επιχειρήσεις και την καθαρότητα των συλλεχθέντων υλικών.

Η λειτουργία του πιλοτικού προγράμματος άδειων συσκευασιών στους Δήμους αυτούς πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του ιδιωτικού φορέα διαχείρισης απορριμμάτων ΕΛΔΙΑ ΑΕ ο οποίος παρείχε τα containers προσωρινής αποθήκευσης και την τελική διαλογή και διάθεση των άδειων συσκευασιών στο ιδιόκτητο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Νεοχωρούδας.

Όσο αφορά το Δήμο Αριστοτέλη (πρώην Δήμος Σταγείρων- Ακάνθου) όπου σε κάποια δημοτικά διαμερίσματά του ήδη γινόταν ανακύκλωση συσκευασιών, με τη χρηματοδότηση του έργου RECYCLING SYMPRAXIS επεκτάθηκε η ανακύκλωση άδειων συσκευασιών (πλαστικών, μεταλλικών, γυάλινων, χάρτινων και αλουμινένιων) και στο δημοτικό διαμέρισμα Στρατωνίου (127 νοικοκυριά και 20 τουριστικές επιχειρήσεις). Τα συλλεχθέντα ανακυκλώσιμα υλικά οδηγούνται με ευθύνη του Δήμου στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ ΑΕ) στη Θέρμη. Μάλιστα, για την παρακολούθηση και βελτίωση των κρίσιμων παραμέτρων συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών (χρόνοι, ποσότητες, θέσεις κάδων), τοποθετήθηκαν και σύγχρονα συστήματα τηλεματικής σε απορριμματοφόρα του Δήμου.

Το Μάιο θα ξεκινήσει ξανά η λειτουργία των πιλοτικών σχημάτων ανακύκλωσης άδειων συσκευασιών από τουριστικές επιχειρήσεις στους νέους Δήμους Κασσάνδρας και Σιθωνίας σε μεγαλύτερη γεωγραφική κλίμακα αυτή τη φορά με δυνατότητα εξυπηρέτησης περισσότερων συμμετεχόντων. Παράλληλα προωθείται ξεχωριστό πιλοτικό σχήμα ανακύκλωσης άδειων γυάλινων συσκευασιών από οργανωμένες παραλίες των Δήμων ενώ γίνονται διαβουλεύσεις για την οργάνωση ξεχωριστών πιλοτικών σχημάτων ανακύκλωσης άδειων συσκευασιών σε σημεία παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων (π.χ. μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα).

Όσο αφορά τη διαχείριση οργανικών απορριμμάτων, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής που συμμετέχει στο έργο RECYCLING SYMPRAXIS ως εταίρος, αγοράστηκαν κάδοι οικιακής κομποστοποίησης οι οποίοι μοιράστηκαν σε ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας στη Χαλκιδική που συμμετείχαν σε σχετική ενημερωτική ημερίδα για την κομποστοποίηση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου. Παράλληλα συντάχθηκαν οδηγοί για την κομποστοποίηση οργανικών σε ξενοδοχεία και για την ανοικτή κομποστοποίηση οργανικών γενικότερα οι οποίοι είναι διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα http://www.recyclingsympraxis.gr/pilot/organic_waste.

Τέλος στα πλαίσια του έργου δημιουργήθηκε υπαίθριος χώρος κομποστοποίησης οργανικών απορριμμάτων στο Δήμο Αριστοτέλη, όπου οδηγούνται τα κλαδέματα και υπολείμματα πρασίνου που συλλέγει και θρυμματίζει το προσωπικό του Δήμου. Το παραγόμενο υλικό τύπου κόμποστ διατίθεται δωρεάν στους πολίτες. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο 2377350060 (κα Βαγκλή).

Όσο αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ξεκίνησε η λειτουργία της πιλοτικής δράσης «ΧΑΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΣΑΣ». Στην ιστοσελίδα http://www.recyclingsympraxis.gr/ads δημοσιεύονται αγγελίες για τη δωρεάν προσφορά χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στην περιοχή μας από κατοίκους/ δημότες/ φορείς. Εκεί μπορείτε να ενημερωθείτε για τις προσφερόμενες συσκευές ή να δημοσιεύσετε κι εσείς αγγελίες για την προσφορά των παλιών σας συσκευών.

Για τη φετινή τουριστική σεζόν σχεδιάζονται με τη συνεργασία του συλλογικού εναλλακτικού συστήματος διαχείρισης ΑΗΗΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ ημερήσιες εκδηλώσεις ανακύκλωσης και ενημέρωσης και στους τρεις Δήμους- εταίρους του έργου.