Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Μικρό λεξικό - Δήμος Αριστοτέλη
logo

Μικρό λεξικό

  • Σιδηροπυρίτης: Ο σιδηροπυρίτης αποτελείται κυρίως από σίδηρο και θείο. Οι κρύσταλλοι σιδηροπυρίτη είναι στιλπνοί και έχουν αυτό το χρυσό χρώμα. Γι’ αυτό είναι γνωστοί και ως «ο χρυσός των χαζών».
  • Αγαλμα: Το Στρατώνι είναι η Στρατονίκη, όπως αναφέρεται μόνο από τον Πτολεμαίο. Σε καλλιέργεια ιδιωτικού κήπου βρέθηκε τμήμα μαρμάρινου αναθηματικού ανάγλυφου που ανήκει μάλλον στους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους. Πρόκειται για μετωπικά όρθια γυναικεία μορφή ντυμένη με μακρύ χιτώνα, που στο αριστερό χέρι κρατά κέρας Αμαλθείας και ιμάτιο. Ισως αναπαριστά την Iσιδα-Τύχη.
  • Μαδέμ Λάκκος: Ο Μαδέμ Λάκκος, ο τόπος όπου έβγαινε ο πλούτος της γης, κατοικήθηκε αρχικά από λιγοστούς κατοίκους, οι οποίοι αργότερα τον εγκατέλειψαν για να κατοικήσουν στο Στρατώνι. Αργότερα εκεί δημιουργηθήκαν τα γραφεία και οι υπηρεσίες της εταιρείας κι έτσι από τόπος παραγωγής έγινε το κέντρο ολόκληρης της εταιρείας.
  • Σεισμός: Τον Σεπτέμβριο του 1932 μια μεγάλη καταστροφή έπληξε το χωριό. Ισχυρότατος σεισμός ισοπέδωσε όχι μόνο το Στρατώνι, αλλά και την Ιερισσό. Ηταν το γνωστό ρήγμα της Ιερισσού. Οι μεταλλωρύχοι εκείνη την ώρα εργάζονταν κανονικά. Ο σεισμός εκδηλώθηκε περίπου στις 9:00 το βράδυ. Η έντασή του ήταν τέτοια που με δυσκολία μπορούσε να σταθεί κανείς όρθιος. Η βάρδια σχολούσε στις 10:00. Οι μεταλλωρύχοι μέσα στις στοές δεν κατάλαβαν τίποτα. Οταν βγήκαν έξω δεν βρήκαν κανένα. Τίποτα δεν έμοιαζε όπως πριν, τα σπίτια καταστράφηκαν σχεδόν όλα. «Τέσσερα παιδιά έχασε ο Σαραφιανός, τέσσερα ο Παντάζης» διαβάζουμε στο τρυφερό βιβλίο Η Δέσποινα του Στρατωνίου. Μόνο το Στρατώνι είχε περίπου 41 νεκρούς.
  • Σκουριές: Απεικόνιση του νέου μεταλλείου στη θέση Σκουριές. Εκεί βρίσκεται ένα παγκοσμίου κλάσης κοίτασμα χρυσοφόρου-χαλκούχου πορφύρη. Τα μεταλλευτικά αποθέματα του κοιτάσματος υπολογίζονται σε 150 εκατ. τόνους με περιεκτικότητες σε χρυσό και χαλκό. Για την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση του κοιτάσματος, θα συνδυαστεί η επιφανειακή με την υπόγεια εξόρυξη με αναλογία ένα προς δύο. Το βάθος της επιφανειακής εκμετάλλευσης, το οποίο καθορίστηκε με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της κατάληψης επιφανειακών χώρων με κατάλοιπα εμπλουτισμού (τέλματα), σχεδιάζεται να φτάσει τα 240 μέτρα. Το υπόλοιπο τμήμα του κοιτάσματος θα εξορυχτεί με υπόγεια μέθοδο εκμετάλλευσης.