Το Νοέμβριο του 2023 η Χορωδία Αρναίας συμπλήρωσε σαράντα χρόνια ζωής και προσφοράς στον πολιτισμό και στην παράδοση!
Αδιαμφισβήτητος αρχιτέκτονας και ο μέγιστος συντελεστής αυτής της πορείας, είναι ο μαέστρος Βασίλης Η. Κοκκαλιάρης, ηγέτης και διευθυντής της Χορωδίας από την ίδρυσή της το 1983. Εμβληματική φυσιογνομωμία του οποίου η προσφορά στον τόπο, είναι τεράστια και ανεκτίμητη. Η Αρναία ,η Βυζαντινή μουσική, η Δημοτική και η Χορωδιακή μουσική του οφείλουν πολλά.
Φυσικά η Χορωδία δεν προέκυψε χωρίς προϊστορία προσφοράς, όπως και δεν παρέμεινε στην πρώτη γραμμή των μουσικών δρώμενων για τόσα χρόνια χωρίς την ακούραστη προσφορά πολλών Αρναιωτών. Οι σταθμοί πολλοί και σημαντικοί.
Το 1968, ο τότε δήμαρχος Αρναίας Σπύρος Χαριστός οργανώνει εκ των ενόντων την πρώτη ομάδα τραγουδιστών της Αρνιώτικης παράδοσης και καταγράφει με την βοήθεια της ΕΙΡ και του Τάκη Σαμαρά τα παραδοσιακά τραγούδια της Αρναίας.
Το 1980 επί της θητείας του, Ιωάννη Τ. Κοτσάνη ως πρόεδρου της Ε.Ε.Ε Αρναίας, ιδρύεται Χορωδία στην Αρναία.Τ ην θέση του χοράρχη αναλαμβάνει αφιλοκερδώς ,ο Παντελής Ζωγράφος. Ο ίδιος, το 1981 ως γ.γ της Πολιτιστικής Εταιρείας ,συμμετέχει ενεργά και συμβάλει αποφασιστικά στην καταγραφή των δημοτικών τραγουδιών που έγινε στο τεχνικό γραφείο του τότε προέδρου της εταιρείας Αστερίου Καραστέργιου.
Επίσης, ο Παντελής Ζωγράφος πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια που έγινε, να κυκλοφορήσουν σε κασσέτες τα τραγούδια της Αρναίας που είχαν καταγραφεί από τον Τάκη Σαμαρά. Οι κασσέτες μπαίνουν σ’όλα τα σπίτια της Αρναίας,τα δημοτικά μας τραγούδια γίνονται κτήμα και αυτών που δεν τα γνώριζαν και κυρίως των νέων. Σ’ όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Πολιτιστικής ,που τότε ήταν ποικίλες και πολλές, την μουσική τους υπόκρουση- πρίν και μετά τις εκδηλώσεις -,μονοπωλούσαν τα παραδοσιακά τραγούδια της Αρναίας. Η αυθεντική εκτέλεση τους άρχισε να σιγοψιθυρίζεται και απ’αυτούς που δεν τα γνώριζαν πριν!
Από το 1983 και μέχρι το 2020 ήταν ενεργό μέλος της χορωδίας στους τενόρους ενώ υπηρέτησε με πάθος και περισσή αγάπη τους σκοπούς και τις δράσεις της χορωδίας και συμμετείχε σε όλες της δράσεις και εμφανίσεις της σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Το 1990 μαζί με τον τότε Δήμαρχο Αστέριο Καραστέργιο, τον μαέστρο Βασίλη Κοκκαλιάρη και τον Γιώργο Ρουκά, επιμελούνται και πρωταγωνιστούν στην επιλογή των τραγουδιών και των μουσικών και προετοιμάζουν το υλικό για την έκδοση του διπλού μουσικού άλμπουμ παραδοσιακών τραγουδιών που τελικά- έτοιμο ώς υλικό -εκδόθηκε το 1992 επί θητείας δημάρχου Αστερίου Ζωγράφου, με τον τίτλο «Μεσ’ στα στενά σοκάκια».
Ο Γιώργος Ρουκάς πρωταγωνίστησε επίσης στην έκδοση του κορυφαίου Άλμπουμ των 8 CD’s «Η Μουσική Κληρονομιά της Αρναίας-Τραγούδια και σκοποί του τόπου μας» που έγινε επί δημαρχίας Χρήστου Πάχτα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 30χρονων της Χορωδίας.
Πρόεδρος της Χορωδίας, τα περισσότερα από τα 40 χρόνια της, ήταν ο Χρήστος Σερδάρης Παρών και στα εύκολα και στα δύσκολα της πορείας της χορωδίας. Σε ένα μεγάλο ποσοστό όλες οι επιτυχίες της και κατακτήσεις της έχουν και την δική του υπογραφή. Η στέγη της Φιλαρμονικής και της χορωδίας φέρει και την δική του σφραγίδα.
Σημαντικό ρόλο διετέλεσε σ` αυτή την πορεία και ο Αστέριος Θ. Καραστέργιος τ. Δήμαρχος Αρναίας την περίοδο 1982-1990.
Το 1980 και 1981 (ως αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Ε.Ε.Ε Α) εισηγείται και αποφασίζεται η Ίδρυση της πρώτης Χορωδίας ως τμήμα της πολιτιστικής,με μαέστρο τον Παντελή Ζωγράφο. Την ίδια περίοδο με δική του πρωτοβουλία -εισήγηση στο ΔΣ ,αποφασίζεται ηεγγραφή και διάθεση στους κατοίκους των δημοτικών τραγουδιών του Τάκη Σαμαρά (η εγγραφή του 1968). Την ίδια περίοδο στο τεχνικό του γραφείο ,ηχογραφούνται σε κασσέτες (χωρίς συνοδεία οργάνων) και διασώζονται αυθεντικά δημοτικά μας τραγούδια, τραγουδισμένα από τους τελευταίους μερακλήδες τραγουδιστάδες της Αρναίας.
Το 1983 ,προσλαμβάνεται ο Βασίλης Κοκκαλιάρης ,ως μουσικός της φιλαρμονικής και μαέστρος της Χορωδίας. Η νέα χορωδία που δημιουργεί, με νέα μέλη και ‘μαγιά ‘από την χορωδία της Πολιτιστικής, εντάσσεται στον Δήμο και ονομάζεται Μικτή Χορωδία Δήμου Αρναίας.
Με προσωπικές παρεμβάσεις – και δωρεάν μελέτη του τεχνικού γραφείου (Καραστέργιος -Σερδάρης Σιώπης)- κατάφερε να τροποποιηθεί -ανέξοδα για τον Δήμο-η μελέτη του κτιρίου του σημερινού Παιδικού σταθμού, που προέβλεπε ένα ισόγειο κτίριο και έτσι, εξασφαλίστηκε ένας αξιοπρεπής και μεγάλος ημιυπόγειος χώρος ως στέγη της Χορωδίας και της Φιλαρμονικής. Το 1985, με πρωτοβουλία και απόφαση του δημάρχου, κατασκευάζονται οι στολές της χορωδίας (οι ίδιες στολές που και σήμερα ,εδώ και 38 χρόνια φοράει η χορωδία).
Το 1986, με πρωτοβουλία του δημάρχου Αστέριου Καραστέργιου και εξασφάλιση χρημάτων από το Υπουργείο Πολιτισμού (Υπουργός Μελίνα Μερκούρη) και συμμετοχή του Δήμου, η Χορωδία του Δήμου Αρναίας, ανοίγει τα φτερά της και πετά στο Ίνσμπουρκ της Αυστρίας και συμμετέχει σε διεθνείς μουσικές εκδηλώσεις που οργάνωσε το Αυστριακό Κογκρέσσο.
Το 1987 ,με τους ίδιους δίαυλους επικοινωνίας και κρατική και δημοτική επιχορήγηση, η Χορωδία του Δήμου Αρναίας, συμμετέχει ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ, στην Alava της Ισπανίας. .
Την ίδια χρονιά και την επόμενη ( 1987 και 1988 η χορωδία, συμμετέχει στο 10ο και 11ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Κεφαλλονιάς .
Το 1990 μαζί με τον μαέστρο Βασίλη Κοκκαλιάρη ,τον Παντελή Ζωγράφο και τον Γιώργο Ρουκά επιμελούνται την επιλογή των τραγουδιών και των μουσικών που θα συμμετάσχουν και προετοιμάζουν το υλικό για την έκδοση ενός διπλού μουσικού άλμπουμ παραδοσιακών τραγουδιών που τελικά- έτοιμο και δουλεμένο ως υλικό – εκδόθηκε το 1992 επί θητείας δημάρχου Αστερίου Ζωγράφου, με τον γενικό τίτλο ‘Μεσ’ στα στενά σοκάκια’.
Το 1997 ,με ενέργειες και πρωτοβουλίες του Δημάρχου, Αστέριου Ζωγράφου η Χορωδία ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, συμμετέχει στην Ελληνική Πολιτιστική Εβδομάδα που διοργάνωσε ο Δήμος Βαρκελώνης.
Το 2001, ο Χρήστος Α.Πάχτας τ. υφυπουργός Οικονομίας και τ.δήμαρχος Αρναίας ώς υφυπουργός τότε, χρηματοδότησε και βοήθησε να πάει η Χορωδία στο Παγκόσμιο Χορωδιακό Φεστιβάλ στην Puebla του Μεξικού.
Το 2002 η Χορωδία συμμετέχει σε τρεις αξιόλογες συναυλίες με την Εστουδιαντίνα της Ν. Ιωνίας Μαγνησίας στη «Γιορτή της Σμύρνης» ανοίγοντας τις εκδηλώσεις του «Φεστιβάλ της Σίβηρης» στην Κασσάνδρα, με τους καλλιτέχνες – τραγουδιστές Μπ. Τσέρτο, Αγάθωνα, Γλυκερία, Βιτάλη και Λ. Χαλκιά, στο «ΑΦΙΕΡΩΜΑ 1922 – 2002» που έγινε στο Θέατρο Γης στη Θεσ/νίκη, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα με τους Αγάθωνα, Μαριώ, Βιτάλη, Γαϊτάνο και στην Συναυλία «Νάμουν ξανά παιδί» που έδωσε ο Πέτρος Γαϊτάνος στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Το 2003 συμμετείχε στην μεγάλη Φιλανθρωπική συναυλία «Ο Άγιος της Σμύρνης», με Σμυρναίικα τραγούδια, που διοργάνωσε η πολιτιστική Ολυμπιάδα με τον Παντ. Θαλασσινό, Μαριώ, Αγάθωνα, Μπ. Τσέρτο και την Εστουδιαντίνα Ν. Μαγνησίας που παρακολούθησε ο παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στο Παλαί Ντε Σπορ στην Θεσ/νίκη.
Το καλοκαίρι του 2007 συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής «Μουσικές βραδιές κάτω από τον έναστρο ουρανό» με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας και καταξιωμένους καλλιτέχνες.
Το 2013 ως δήμαρχος Αρναίας, ο Χρήστος Πάχτας μερίμνησε να εκδοθεί από τον δήμο, η μοναδική κασσετίνα με τα 8 CD’s ‘ Η Μουσική Κληρονομιά της Αρναίας-Τραγούδια και σκοποί του τόπου μας.
Η Μικτή Πολυφωνική Χορωδία Σταγείρων – Ακάνθου είναι το αποτέλεσμα των χορωδιακών πραγμάτων που λαμβάνουν χώρα, εδώ και χρόνια, στην περιοχή και αποτελείται από μέλη των παρακάτω χορωδιών:
Μικτή τετράφωνη του Π.Σ. ΙΕΡΙΣΣΟΥ «Κλειγένης»,
Μικτή τετράφωνη του Σ.Π. ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ,
Μικτή τετράφωνη του Π.Σ. ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ «Αρχαία Στάγειρα»
Η Πολυφωνική Χορωδία αποτελείται από 70 ερασιτέχνες χορωδούς και παρόλο το νεαρό της ηλικίας της (δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2003) έχει κάνει αρκετές και σημαντικές εμφανίσεις. Συγκεκριμένα:
Συνεργάστηκε σε συναυλίες με τους: ΜΑΡΙΟ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ, ΜΑΝΩΛΗ ΜΗΤΣΙΑ (3 συναυλίες), ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΚΚΑ (2 συναυλίες), ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ (2 συναυλίες), ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ (10 συναυλίες), τη ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΤΟΥ BURGAS ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Εμφανίστηκε το 2006 στο θέατρο «ΑΝΕΤΟΝ» στη Θεσσαλονίκη, σε ένα ωριαίο μουσικό πρόγραμμα, στα πλαίσια του «Πνευματικού Μάιου» του Δήμου Θεσσαλονίκης
Συμμετείχε στο 19ο & 21ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΤΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, στο 5Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΕΡΡΩΝ στην 5η ΘΕΡΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΚΕΩΝ, ΣΤΗ 15 ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΚΕΩΝ και σε πολλές άλλες χορωδιακές συναντήσεις στη Βόρεια Ελλάδα.
Πρόσφατα συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου (επανάσταση του 1821) και της 1ης Απριλίου (έναρξη του απελευθερωτικού της ΕΟΚΑ κατά των Άγγλων) στην Δερύνεια της Κύπρου , ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Δερύνειας.
Με τη συνεργασία των συλλόγων των επιμέρους χορωδιών που αποτελούν την Μικτή Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου και και των τοπικών συμβουλίων των αντίστοιχων Δημοτικών Διαμερισμάτων διοργανώνει κάθε χρόνο αξιόλογες χορωδιακές συναντήσεις προσκαλώντας σημαντικά χορωδιακά σχήματα, τόσο σε ελληνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Αμφιθέατρο
Το καινοτόμο τμήμα του κτιρίου είναι του αμφιθέατρο. Η ιδιαιτερότητά του προκύπτει από τα ίδια τα χαρακτηριστικά του:
- Προβάλλει με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού τρισδιάστατα video
- Το υλικό που προβάλλεται είναι υψηλής ευκρίνειας (HD – High Definition) και έτσι περιέχει πολύ περισσότερες λεπτομέρειες από ότι τα συμβατικά video
- Μπορεί να προβάλλει επίσης τρισδιάστατες ψηφιακές παραγωγές (animation)
- Ο θεατής για να παρακολουθήσει τα video φοράει ειδικά γυαλιά
- Το αμφιθέατρο είναι χωρητικότητας 78 θέσεων
- H οθόνη είναι κοίλη επιφάνειας 50τ.μ. (10μ. πλάτος επί 5μ. ύψος)
- Το ηχοσύστημα περιλαβάνει 11 ηχεία συνολικά που ελέγχονται από ένα εξακάναλο σύστημα ενισχυτών
- Τα 5 από τα ηχεία βρίσκονται πίσω από την οθόνη, η οποία έχει εκατομμύρια μικρές τρύπες που επιτρέπουν τον ήχο να τη διαπερνά προς το ακροατήριο
- Για την προβολή του βίντεο χρησιμοποιούνται 4 προβολικά συστήματα (2 για κάθε μάτι) που προβάλλουν ταυτόχρονα για να δημιουργήσουν το εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Εκθεσιακός χώρος
Στο ισόγειο υπάρχει ο εκθεσιακός χώρος που φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις του Αγίου Όρους, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, θεματικές εκθέσεις για τον Αριστοτέλη και τη διώρυγα του Ξέρξη και διάφορες άλλες εκθέσεις.
Συνεδριακός χώρος
Ο συνεδριακός χώρος είναι 200 θέσεων και φιλοξενεί σεμινάρια, διαλέξεις και συνέδρια.
Άριστα τελείν
Τον χώρο υποδοχής του Κέντρου Πολιτισμού κοσμεί μια τοιχογραφία επιφάνειας 38 τ.μ. με το όνομα “Άριστα Τελείν” του ζωγράφου Συμεών Δερμεντζίδη.
Η επιλογή του τίτλου αυτού του έργου ήταν δύσκολη, επειδή το έργο είναι πολυσύνθετο. Όσο δύσκολη ήταν η σύλληψη ενός έργου που να προσδιορίζει την τοπική ιστορία, αλλά ταυτόχρονα να εμπερικλείει και να εκπέμπει μηνύματα της ελληνικής ιστορίας με παγκόσμια και διαχρονική ακτινοβολία και λάμψη, τόσο δύσκολο ήταν το να τα συμπεριλάβει κανείς στον τίτλο του. Σ’ αυτό βοήθησε και ο Αριστοτέλης – η σημασία του ονόματος του – αυτή η ιστορική και μεγάλη φιλοσοφική προσωπικότητα. Αριστοτέλης σημαίνει “Τέλειος Σκοπός”. Και επειδή είναι κυριαρχούσα μορφή σ’αυτό το έργο, ο καλλιτέχνης συγκεντρώθηκε γύρω απο αυτό, και έτσι έδωσε τον τίτλο “Αριστα Τελείν”. Από το “Αριστα” δηλαδή “Τέλεια’ και “Τελείν”, απαρέμφατο ενεστώτα του “Τελέω-Τελώ” ή “Τελειώ”, εκ του “Τέλος” που σημαίνει “Στόχος, Σκοπός, Επίτευξη, Ολοκλήρωση”. Δηλαδή το να ολοκληρώνεις ή να επιτυγχάνεις κάτι με τέλειο, άριστο τρόπο. Αυτό συνέβη στην “ιστορική στιγμή” -δύο αιώνες- που αναφέρεται το έργο. Προτάθηκε τόσο η πολεμική, όσο και η φιλοσοφικο-πολιτιστική μηχανή απέναντι σε μια εισβολή -Πέρσες- και έτσι απετράπη το μοιραίο… Το “Αριστα Τέλείν” ας είναι γνώμονάς μας σαν άτομα, σαν οικογένεια, σαν κοινότητα-δήμος, σαν κοινωνία, σαν άνθρωποι.
Επικοινωνήστε με το Κέντρο
Για να επικοινωνήσετε μαζί μας στείλτε μας e-mail στο axtada@dimosaristoteli.gr
Εναλλακτικά μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο
2377021130 και μέσω Φαξ στο 2377021132.
Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Αριστοτέλη
Τ.Θ. 5842 – Τ.Κ. 63075 Ιερισσός